tisdag 29 december 2009

Israel erkänner organstöld

Kommer ni ihåg artikeln i Aftonbladet den 17 Augusti 2009 som tog upp misstankar om att Israel tagit organ från palestinier efter att dem dödats? Organen togs utan att familjerna givit tillåtelse till det. Kommer ni ihåg reaktionerna på den artikeln? Anklagelserna beskrevs som orealistiska och antisemitiska. Det gick så långt att israeliska politiker krävde att Sveriges regering skulle fördöma artikeln och internationellt be om ursäkt.

Nu har Israel erkänt att det här stämmer... den ända slutsatsen jag kan dra av allt det här är att man inte får ge konstruktiv kritik till Israel utan att anses vara antisemit. Även när Israel gör fel så får man inte anse och uttala att Israel gör fel.

Det finns folk som kallar Israel för "Mellanösterns ända demokrati" vilket är felaktigt på flera punkter.. för det första finns det demokratiska länder i mellanöstern och för det andra kan inte en ockupationsmakt ses som en demokratisk stat. Men nu har Israel återigen visat hur stort värde man lägger i de mest grundläggande demokratiska värderingar nämligen varje människas lika värde och allas rätt till att yttra sina åsikter och kritisera och granska markhavare.

Att Israel har dödat och stuligt organ förvånar inte mig det minsta... tvärtom, det här beskräfftar min bild av Israel och Israels tillvägagångsätt... men det som oroar mig är vad som händer i Sveriges media varje gång Israel får kritik.

Tilläggas ska väl också att det inte är så att Israel skamset erkänner det här och ber om ursäkt, det är snarare information som läckt ut. I den ganska tysta debatt som skapats efter erkännandet säger Israelvänner att "de stulna organen räddade liv på israeliska medborgare" detta är ju bara ännu ett bevis på att man gör skillnad på folk och folk...

Känns bra att en av tusen dolda sanningar om Israel kommer fram i alla fall. Men snälla... nästa gång Israel från kritik, kom inte med anklagelser om att folk hatar judar för det är inte så. Den religiösa grupp som i dagsläget är mest hatad i västvärlden är muslimer, inte judar. Visst finns antisemitism kvar till viss del men inte hos majoriteten av oss som väljer att se Israel för det det är... en blodtörstig ockupationsmakt som i över 60 tagit mark och oskyldiga människors liv.


2 kommentarer:

  1. bra inlägg... riktigt bra... tänk om fler människor bloggade såhär... den här bloggen ska jag lätt följa!

    SvaraRadera
  2. vilka länder är demokratiska i Mellanöstern?
    ja det är tragiskt att man inte kan kritisera Israel utan att man blir kallad anti-semit. Det är också tragiskt att man ej kan kritisera Islam

    SvaraRadera